2014. július 7., hétfő

26. kaland - Soul Food

Visszatértünk a 7. kerület streetfood utcájába, azaz a Kazinczy utcába. Most kicsit beljebb merészkedtünk egészen a Soul Food-ig (Kazinczy 32.)

Ahogy beléptünk, nagy szemekkel és tátott szájjal bámultunk a pult feletti fekete táblákon lévő ételekre. Igazából nem nagyon voltunk képben, hogy mire is vállalkoztunk. Aztán a tulaj tartott nekünk egy  rövid speech-et (beszédet), amiből kiderült, hogy soul food-nak az USA déli részén élő feketék ételeit nevezik, tehát dél-amerikai és afrikai is egyben. 
Többnyire fűszeres, csípős ételek, grillezett húsok, melyekhez többfajta köret és szósz társul. Választhatunk szendvicseket, burgereket, egytál ételeket - jambalaya-t (Louisiana-i rizses hús zöldségekkel), creol curry-t (jelen esetben ananászos csirke rizzsel.), barbeque ribs (borda) creol rizzsel, grillezett kukoricával. Vannak naponta változó levesek, és egy rakd össze tál, amit saját magad válogathatsz össze: hús + köret + zöld köret + szósz (mindből 3-4 különböző lehetőség van).  

Többféle különleges üdítő kapható (pl. fügés kaktuszos), és még Stari kézműves világos sört  is lehet csapoltan kérni. A gyorstalpalónak hála egészen hamar kitaláltuk, hogy mit kérünk. Bolygolandusz Creol Curry-t, míg Tutykó, Mutykó és Jánisz egy-egy rakd össze tálat rakott össze. Aztán a fenti részen elfoglaltunk egy asztalt. A lépcső mellett egy hatalmas festett kép van, ezt leszámítva a berendezés egyszerű. Harsány piros színűre festett bútorok kaptak helyet az emeleten, míg lenn az ablakban egy talpon álló fapult, és egy nagy fa asztal van. 
Csengettek elkészültek az ételeink. Bolygolandusz Creol Curry-je enyhén csípős volt, amitől egy kicsit megijedtünk, mert nem számítottunk rá, de Bolyhosunk bírta a strapát. :) Kicsit kevés volt az ananász benne, és a rizsre ráfért egy csipetnyi só, de összességében nagyon nagyon kellemes volt, a lime gerezd a tetején pedig tovább fokozta az ízeket. A tányér tartalma elég hamar eltűnt az utolsó rizsszemig. :)
Tutykó normál adag BBQ csirkeszárnyat kért (lehet nagy adagot is kérni, pár száz forinttal drágább - jelen esetben a normál 5-6 darabot jelentett) creol babos rizzsel, mentás zöldborsó pürével és mangós chilis lime-os szószt hozzá. A szárnycsontokról leolvadt a husi, aminek a külseje még ropogós volt. A rizs itt is kicsit sótlan volt, de inkább legyen sótlan, mint sós valami, szóval egy kis segítséggel ízes lett. A mentás borsópürében a menta íze nem nagyon kapott hangsúlyt, egy sima borsó íze volt. Ami viszont az egész összeállítást feldobta az a szósz volt. Tutyi odáig volt meg vissza tőle. Először édes mangós íze volt, aztán elkezdett csípni. Tökéletes arányban volt az édeskés és a tüzes hatás. Díszítésként a tálakhoz mindannyian kaptunk egy kis saláta keveréket öntettel. 
 Jániszán tála az alábbi összeállítást tartalmazta: sima köret: fokhagymás bagett, normál adag bbq csirkecomb - ami 2 darab dobverőt jelent -, zöld köret grillezett kukorica, mangos chilis lime-os szósz és a díszítés saláta. A csirkecomb itt is leomlott a csontról, szaftos volt, kellemesen barbeque-s. Jánisz egyszerűen imádta, csak keveselte a 2 kis darabkát. :( A fokhagymás bagettről ismét ódákat zengett, fokhagymás olívaolajjal volt megkenve a külseje és megpirítva egy leheletnyit. A grillezett kukorica Jániszt nem fogta meg túlságosan, valahogy többre számított, egy kis só ezt is ízesebbé tette.  A mangós chilis szósz pedig egy  kicsit kifogott rajta, ugyanis egy idő után annyira elkezdett csípni, hogy Tutykóra kellett hagyományoznia a felét. :D 
Mutyi kicsit elszomorodott, amikor meglátta, hogy a rakdösszetálba nem lehet bbq bordát kérni. Aztán egy jól irányzott kérdéssel megkérdezte, hogy nem kérhetne-e a tálba mégis csak bordát, amire a tulaj barátságosan rábólintott! A bordához még édesburgonya chips-et, grillezett kukoricát és aioli szószt kért. A bordák isteni finomak voltak, talán a legjobbak a városban (bár eddig még nem ettünk ilyet a városban :D), szaftos volt, nem zsíros, nagyon barbeque-s, omlós, egyszerűen kifogástalan. Az édeskrumpli chips szintén nagyon finom volt, Mutyi még nem evett édesburgonyát, egy kicsit olajosnak találta, de ropogott, és az íze szuper volt. A grillezett kukorica benne sem tett mély benyomást, ellenben a szósszal, ami folyósabb volt mint a sima majonéz, nagyon fokhagymás és édeskés, és nem utolsó sorban tökéletes összhangban volt a chips-szel és a bordával. 
Mutyin kívül a többi csajszi vállalkozott még az egyetlen desszert megkóstolására: fánkbundában sült banán mangós joghurt szósszal. Annyira friss volt, hogy nem győzték fújkodni a csajok, hogy végre nekiláthassanak. Ismét jó párosításnak tűnt a sült banán és a mangó mártogatós. Bolygolandusz nem győzött hümmögni evés közben. 


A szendvicsek 1250 Ft-tól kezdődnek, a burgerek többsége pedig 1390 Ft-ba kerül. Az egytál ételek 1090 Ft-ok, a BBQ Ribs 1590 Ft. A tál, amibe Te válogathatod össze a belevalókat, attól függően hogy milyen húst kérsz és normál vagy nagy adagot változik az áruk, míg a bbq csirkeszárny + 3 feltét 990 Ft, addig a 15 dekás steak 2190 Ft szintén a 3 fent említett plusszal.
Mi mind a tíz ujjunkat megnyaltuk annyira finomak voltak az ételek. Bármikor bárkinek ajánljuk, aki szereti a grillezett, barbeques-s, illetve az édes és a csípős ízek egyvelegét - nekünk ez az egyik kedvencünk. :)Üdv és Viszlát:
Tutyi és Mutyi


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése