2014. június 18., szerda

23. kaland - Szaft

 

Kisütött a nap, jó idő kerekedett,  itt a nyár, ezért egy olyan helyet választottunk aktuális kalandunknak, ami meglepő módon a szabadban van, kiülős hely és még hozzá mindez a Városligetben van. Így egy egész napos ligeti pihizés, fetrengés után megvacsoráztunk az Olof Palme sétány 5. szám alatt található, Szaftban.

Tök jó, mert a Szaft a városligeti-tó felett helyezkedik el, így olyan mintha egy csónakban ücsörögnék. A kilátás a Vajdahunyad várra és csónakázó tóra megfizethetetlen. Rengeteg sörpad, asztal van a kocsma területén,
 így ideális nagy összejövetelekre. A berendezésről nem sokat tudunk mondani - fesztivál hangulat. Az egyetlen különlegesebb dolog, hogy a korlátra biciklik lettek kifüggesztve. Elég hosszú pult rész áll rendelkezésünkre, ahol a pultosok várják minden kívánságunkat. A pult mögötti falon az étlap és az itallap a szokásos, fekete alapon fehér krétával kiírva. Az asztalokon külön étlapot nem találunk, ellenben befőttes üveg méretű hamutartókat igen. Itt kell megjegyeznünk, hogy a Szaft tökéletes VB néző hely, ugyanis hatalmas méretű kivetítőn követhetjük figyelemmel a mérkőzéseket, akár ahogy a lenti kép is mutatja házi kedvencünkkel együtt. :)

A Szaft jelmondata a tunkolni jó!, aminek megfelelően lett összeállítva az étlapjuk is - a szaftokon kívül többnyire a tipikus nyári, strandolós kajákat tartalmazza: burger, hekk, lecsó, állítólag lángost is lehet kapni, bár az étlapon nem lehet látni. Szóval a lényeg a szaft. Csirke, sertés, marha és zúza szaft közül lehet választani, ezeket 1 decis kiszerelésben kicsi piros füles fazékban tálalják, egy nagy szelet paraszt kenyérrel, mellé természetesen savanyúságok is kérhetőek: koviubi, csalamádé.

Nem akartuk túl kombinálni, hogy mit együnk, úgyhogy a csirke és a sertés szaft mellett döntöttünk. Kicsit kevésnek éreztük az 1 deci pörköltet, ezért mindkettőből dupla adagot kértünk, ami egy kisebb fajta megdöbbenést okozott a pultos számára. Itt úgy működik a rendszer, hogy rendelsz, kapsz egy sorszámot, hangos bemondón bemondják, hogy elkészült az x. számú étel és érte mész. Érdemes a pult környékén maradni, vagy ott helyet foglalni, mert a tó közepe felé nem annyira lehet hallani a dolgokat. Kisebb várakozás után megkaptuk a 2 kis bödönünket, és a 4 szelet parasztkenyeret, egy doboz koviubival. :)
Elsőre mindkettő bödön tartalma ugyanolyannak tűnt. Majd gyors kóstolás után kiderítettük, melyik a csirke és melyik a sertés. Igazából egyik íze sem volt túlzottan átütő, nem volt jellegzetes, sőt inkább nagyon hasonló volt. Tényleg annyi volt a különbség, hogy az egyik csirkés volt, a másik pedig sertés. 

Ami számunkra nagy fejtörést okozott az az volt, hogy hol lehetnek a husidarabok?!?! Ugyanis a szaft nyomokban húscafatokat tartalmazott, de egyetlen egy nagyobb darabbal nem találkoztunk. Pörköltet pedig nem lehet hús nélkül főzni. Az egyetlen intenzívebb ízt a kovászos uborka biztosította, ami hozta a hozzá fűzött reményeket. A parasztkenyér héja erősen lisztes volt, így egy idő után mindenünket beterítette a "fehér por". A kis fazék hamar kihűl. Épp, hogy belemelegedtünk a tunkolásba, mire csak kihűlt szószba tudtuk mártogatni a puha kenyerünket. Végül is jól laktunk, de nem kaptunk maradandó gasztro élményt.

1 deci szaft 490 Ft, a marha ennél kicsit drágább, a burger 1490 Ft, a hekk 1590 Ft. Az itallapon a kocsmákra jellemző kínálat található meg, 4dl csapolt Soproni 590 Ft.

Ajánljuk mindenkinek, aki szuper helyen és óriás kivetítőn szeretné nézni a VB meccseit, de inkább csak koccintásra. Mi valószínűleg nem fogunk visszatérni a közel jövőben, bár lehetséges, hogy ki kellett volna mást is próbálnunk a szaftokon kívül, állítólag a lecsó egészen jó. Minket azonban nem győztek meg.

Üdv és viszlát:
Tutyi és Mutyi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése