2014. június 8., vasárnap

22. Kaland - BITE Sausage & Beer

A minap meglepetés ért bennünket, amikor kaptunk egy e-mailt a BITE csapatától, amiben meghívtak minket egy kóstolóra, melyet arculatváltásuk kapcsán rendeztek meg. Nagyon meglepődtünk, és persze nagyon örültünk a meghívásnak, így megejtettük első hivatalos szereplésünket.

E
gy kellemes nyári délutánon az Astoria felé vettük az irányt.  Az arculatváltás nem azt jelenti, hogy a korábbi BITE cafe bakery megszűnik - a nyugatinál továbbra is megtalálhatjátok a péksüteményeket, joghurtokat - csak tovább bővül a kínálat. 

Na de most a hangsúly a Sausage & Beer-en van. Szinte minden magyar imádja az itthoni kolbász különlegességeket, és ezt a BITE alapítói is tudják, ezért nagyjából 8-10 hónap tesztelés után megnyitották a helyet. A kolbászokon, hurkákon kívül göngyölt omlettet, francia pirított szendvicset és palacsintát is találtok az étlapon reggeli gyanánt, melyek a nap bármely szakában rendelhetőek.
A bakery berendezésével ellentétben kisebb a kiszolgáló pult, hogy több ülőhely maradjon a vendégeknek. Magas asztalok bárszékekkel (aki esetleg szeret kézzel enni, a kolbászt beletunkolni a mustárba, annak kifejezetten jó a magasított asztal, hogy ne kenje össze magát). A domináló színek a harsány narancs és a fehér, a falon cuki egyszerű minták vannak. Ami pozitív a meleg nyári napokra nézve, hogy van légkondi. Míg várakoztunk, üdítőnek Mutyi egy bodzás, Tutyi egy meggyes limonádét választott. Na de beszéljünk az ételekről! Sorban érkeztek a kis kóstoló falatkák - összesen 12 különböző féle finomságot kóstolhattunk meg. Amíg mi ízlelgettük őket, a megalkotójuk ecsetelte az alapanyagokat. Fontos, hogy friss és csak minőségi magyar alapanyagokból dolgoznak. Minden kolbász mellé járt kisebb kenyércsücsök, amit 3 kg-os hagyományos parasztkenyérből vágtak, mert azzal a legfinomabb.

Sütőkolbász: ez egy magyaros, fokhagymás paprikás fűszerezésű zsírosabb vastagkolbász, amit mustárral próbálhattunk ki, majd később jöttek az egyre különlegesebb lekvárok és szószok. A boltban kapható sütnivaló kolbászokkal ellentétben külön érezhetőek voltak az ízek, igazi fokhagymával, csimbókok nélkül.

Grill kolbász:  szintén magyaros, enyhébb fűszerezésű vékony kolbász. Ahogy roppant a szánkban, úgy éreztük egy baráti sütögetés kellős közepén vagyunk. Az egyik kedvencünk volt, bár nehéz volt a döntés. Itt hagymalekvárba mártogathattuk a kolbit, ami Mutyinak annyira nem nyerte el a tetszését ehhez a kolbászfajtához, és kicsit merész választás az ilyen újítás, de aki kedveli az új és szokatlan ízeket, annak megéri kipróbálni. 

Debreceni: ki ne ismerné a debreceni kolbászt! Kicsit füstösebb ízű, "A" titkos debreceni, már megszokott fűszerezéssel. E mellé mentás almazselét kaptunk. A menta annyira nem volt érezhető, de jó is, hogy nem nyomta el az almaízt.

Cserkész kolbász: gyakorlatilag a debreceni vékonyabbik változata, kicsit  olyan, mintha a virslit és a kolbászt keresztezték volna, szintén kicsit füstösebb ízvilággal. A virsli roppanása, és a kolbász szaftossága is jelen van.

 
Sima bajor kolbász: enyhén fűszerezett, paprika nélkül főtt grillezett kolbász. Ehhez ismét egy érdekes mártogatós járt, a feketeerdő dzsem. Ez is a kedvenceink között kapott helyet. Még mindig furcsa az édeskés lekvár a fűszeres roppanós kolbászokhoz, de mind nagyon kellemes volt. 
 


Citromos bajor kolbász: az előzőhöz egy kis citrom ízesítés párosult, egy a fentiekhez hasonló lekvárral, a rebarbarás meggydzsemmel tálalták. Nagyon nem volt érezhető a citromos íz a kolbásznál, azonban a dzsem izgalmas volt.

Véres és májas hurka: a hurkákat kanálon kaptuk, mert aki már sütött hurkát, az tudja, hogy akárhogy sütöd, nem tud szépen kinézni. Mindig szét akar robbanni, így inkább ízlésesen kanállal oldották meg ezt a problémát. Itt mindenképp a mustár volt a nyerő. A hurkáknak finom könnyű, krémes állaga volt. Ismét megemlítenénk a minőséget. 

Császárszalonna: főtt-füstölt grillezett szalonna. Kívül ropogós és füstös, belül puha és szaftos. Mutyinak ez is nagyon bejött, ő később repetázott is belőle :) 

Borjúkolbász: grillezett vékony kolbász a különleges ízek kedvelőinek. Enyhén csípős fűszerezésű, zsírszegényebb. Ehhez medvehagyma chutney-t (fűszeres zöldség lekvár) kaptunk, ami jól illett ehhez a kolbászhoz, hiszen a lekvár is pikáns volt. 
És végül de nem utolsó sorban: 

Sima és csípős kacsakolbász: a kacsahús puhasága miatt itt nem érezhetjük a húsdarabokat, inkább krémes, pástétomszerű töltelékkel találkozhatunk. Ezt a különlegességet levendulás eperdzsemmel ettük, ami szintén nagyon finom volt. A csípős kolbászkarikát ahogy a lekvárba mártottuk, először az édes ízt éreztük, majd ahogy majszoltuk, egyre inkább előjött a hús csípőssége.
Miután végig értünk a kóstolandó falatokon, lehetett repetázni a rendezvény vendégeinek, de itt már nem kis falatkákról beszélünk. Mutyi maradt két kedvencénél, a grill kolbásznál és a császárszalonnánál. A pincér javaslatára kipróbálta a paprika lekvárt hozzájuk, ami elég jónak bizonyult. Tutyi, csak hogy legyen még miről írni, a ricottás palacsintát választotta aszalt vörös áfonyával és öntettel. Külön ízesítést is lehetett kérni, így ismét a pincér fiú javaslatára csoki öntettel koronáztuk meg. Így utólag lehet elég lett volna az egyik, mert még Tutykónak is túl édes volt. Ezt a palát egy csokis cafe latte-val fejelte meg. 
Az árak a belvároshoz és az alapanyagok minőségéhez lettek kialakítva, de menüben is kérhetitek a roppanós grill-finomságokat, hogy jobban megérje, de nem drágább egy hentesnél kapható tradicionális kolbásznál. 

A tulajdonosok azt is elárulták, hogy hétfőn újabb gasztro élménnyel ajándékozzák meg a nagyközönséget, a BITE Food Truck busszal. 

Egy kis pihenés és emésztés után úgy döntöttünk, hogy szemügyre vesszük ezt a buszt is, így egy rövid séta után elértünk a Madách térre, ahol már ott csücsül a mozgó étterem. :) 

Ezúton is köszönjük a meghívást, nagyon örülünk, hogy felfigyeltetek ránk. Teljes mértékben csak ajánlani tudjuk a BITE-t mindenkinek. Kinti asztalok is vannak, nyári bulik, nagy esti séták közben/után is lehetőségetek van beülni, mivel éjfélig nyitva tartanak.


Üdv és Viszlát:
Tutyi és Mutyi
  

1 megjegyzés:

  1. A hurkát és a kolbászt a legtöbb ember, Köztük én is főként ketchuppal, mustárral/magos,ill. mag nélkülivel,tormával,majonézzel tudnám elképzelni,de ezek a különböző lekvárok nagyon megkostólásra méltóak.A hagymalekvár hagyott bennem nyomot,Úgyhogy köszönöm a tippet, elfogok látogatni e szent helyre:)

    VálaszTörlés