2014. május 6., kedd

19. kaland - BölcsŐ

A Szánok (Jániszán, Bolygolandusz, Tutyi és Mutyi) ismét összegyűltek és falatoztak egy jót, ezúttal Budán, a Budafoki út és a Lágymányosi utca sarkánál található Bölcső Bar & Food nevű gasztrokocsmában. Már régóta útba akartuk ejteni a helyet, a kézműves sörök és a jó konyha hírének hallatán. 
A bár egy utcai ablakokkal rendelkező szuterénnek nevezhető helységben található. Hangulatos bejárata van - hatalmas mécsessel az ajtó mellett, ami rögtön belopta magát a szívünkbe. Ahogy beléptünk egy kissé sötét, zöldes árnyalatú terem fogadott minket, sok régi és kényelmes bútorral - olyan 19. századi Pilvax kávéház hangulatban. 
Vigyázat! ahogy közeledünk a pulthoz egy kis szinteltolódás van! Érdemes a lábunk elé nézni, bár a pult látványa eléggé magával ragadó. Mutyi ezért frankón leesett a pulthoz. :D 

Előre foglaltunk asztalt, amit nagyon jól tettünk, mert az idő előrehaladtával szépen megtelt a hely.  
A bejárattól jobbra van egy szinteltolással kialakított hely, "páholy", ahonnan jó kilátás nyílik a pultra, illetve az egész helyre. Itt több asztaltársaság elfér, illetve van egy kanapé, és egy nagyobb körasztal 5-6 fős társaság részére, amit mi jól el is foglaltunk. Annak ellenére, hogy nem ez az asztal volt lefoglalva nekünk, a pultossal le tudtuk zsírozni, hogy inkább oda ülhessünk és ne a közlekedő részbe. 
A bárpultnál lehet rendelni ételt, italt. Mivel rengeteg féle kézműves sört tartanak, így a pultos segítségét kértük a választásnál, akárhányszor meglátogattuk a pultot. Tök pozitív volt, hogy a csapolt sörökből kaptunk egy kis kóstolót, aztán nyilván nem azokat választottuk elsőre, de később visszatértünk hozzájuk. :D 
Szóval első körben a gyümölcsösökre mentünk rá: konyakmeggy, áfonya, szilva. Majd jöhettek a csapra vertek közül a Poker Face és egy jó cseh barna, a többiek pedig kipróbáltak egy gyömbér ízűt és az Ír vöröst. :)
A sok sörre megéheztünk, így próbára tettük a Bölcső konyháját is, amit ne hagyjatok ki semmilyen körülmények között, hogyha beültök ebbe a bárba, még ha nem is vagytok éhesek. 

Héra, akit ne etess!
Az étlap eléggé egyszerű, ám meg kell említenünk a betűtípust, ami nagyon különleges. Az egyik oldalon a heti menü látható, a másikon pedig a sörkorcsolyák, mint pl. házi ropi, kenyérlángos, hermelin (cseh sajtkülönlegesség), beef jerky (szárított marhahús), stb. és ezek mellett a burgerek és a csevap! Mindenki a hamburgerekre szavazott. Most nem volt annyira nehéz a döntésünk, ugyanis végre csak 4 féle burger között kellett töprengenünk: a burger, kacsa, bárány és bbq mangalica bagett. Az egyetlen kérdés az volt bennünk, illetve Jániszánban, hogy bevállalja-e a bárány burgert vagy ne. A kacsaburger győzött, így a bárány burgerhez nem volt szerencsénk. A választásunk 2 kacsaburger, egy sima burger és egy bbq császár bagett lett. Meglepődésünkre a rendelés leadása után nem sokkal sorra érkeztek a gyönyörűségek. 
Az a burger egy sima marhahús pogácsás, vörös cheddar sajtos, kis salátával, paradicsomal megspékelt alap hamburger. A hús egyszerűen felejthetetlen volt: szaftos, omlós, puha, érezni lehetett, ahogy a kakukkfű aromája átjárja a húst. A végére kicsit tömény lett volna, ha a burgerhez nem tartozott volna saláta, sült krumpli és a mártogatósok. 
 A kacsaburger narancshéjjal, szójaszósszal, és édesmustárral készül. A kacsa és a naracs eléggé jól illik egymáshoz. Nem annyira tudtuk elképzelni, hogy ez a hamburgernél, hogy fog kijönni, de mindenkit meglepett, hogy valóban érezni lehetett a citrusos ízt kellemesen intenzíven. A sült krumpli és a saláta itt is csak megspékelte az egészet. A buci mindegyikünknél elsőre kicsit keménynek, száraznak tűnt, de idővel ez inkább ropogóssá alakult. :D



 A BBQ császár bagettben konfitált, azaz zsírban sütött barbeque-s malaccsászár kapott helyet egy kis salátával, paradicsommal és lilahagyma chutney-val (azaz lilahagymás fűszeres szósszal). A malac husi kifogástalan volt. Nem volt zsíros, kellemesen puha és fűszeres volt. Az egész bagett nagyon egyben volt.
Desszertként Mutyit kivéve a többiek egy kis pálinkára vágytak, még pedig a BO-SZI nevezetűre, ami boróka és szilva ízű, amit szépséges tulipán alakú pohárban kaptak. Majd még kipróbáltuk a házi ropit és a beef jerky-t, a már említett szárított marhahusit, ami úgy nézett ki, mintha valamilyen kutya eledel lenne, de ennek ellenére rendkívül finom fűszerezésű volt. 

Az est kedvenc sörei a Legenda Áfonya, a Rizmajer búzasör, és a csapolt cseh barna voltak. 


A Bölcső ár-érték-íz és minden egyéb kategóriában abszolút a legjobb. A sima és a malac burger 1250 Ft, a bárány- és a kacsaburger 1750 Ft, az árak tartalmazzák a sültkrumplit és a salátakeveréket! A heti menüknél a főételek többnyire 1050 Ft-ba kerülnek, a levesek és a desszertek pedig 550-650 Ft között mozognak. Leves + adott főétel pedig 1190 Ft.
Az aktuális heti menü étlap a gasztrokocsma internetes oldalán nyomon követhető.

Az eddigi kalandjaink során kipróbált ételek alapján a Bölcső volt a kedvencünk. Bármikor bármilyen alkalomból ajánljuk a helyet bárkinek. 

ui.: voltunk annyira idióták, hogy táblázatszerűen vezettük a fogyasztásunkat, amit fizetéskor a pulthoz vittünk és meg is mutattunk. Nyilván nem kis kacaj fogadta a jegyzetfüzetünket, amibe kaptunk egy sünit meg egy céges pecsétet, amit ezúton is nagyon köszönünk!  :]

Üdv és Viszlát:
Tutyi és Mutyi

1 megjegyzés:

  1. Tényleg az eddigi legjobb hely volt ahol eddig voltam Veletek,és nem utolsó sorban itt is lehet kapni a Legenda sörfőzde kézműves söreit,ami a Csömöri falunapokon is vitte a prémet��

    VálaszTörlés