2014. február 21., péntek

9. kaland - Best Kebap!

Kivételesen nem volt kedvünk hamburgerezni menni, Tutykónak pedig a 9. kerületben volt programja, így itt próbáltunk helyet keresni új kalandunknak. Jániszán találta a Best Kebap nevű helyet facebook-on, ami mindenkinek azonnal megtetszett. Ki ne szeretné a gyrost, dürümöt, dönert, kebabot, bárhogy is nevezzék?! :D Szóval lánycsapatunk újraegyesítette erőit, és elfoglalta a Boráros tér és a Lónyay utca sarkán található Best Kebap (street food and coffee to go) emeleti részét.
 
Csomó ideig gondolkodtunk azon, hogy a kebap és a kebab között mi lehet a különbség, majd arra jutottunk, hogy a "gugli" majd jól megmondja és rittyentünk belőle egy kis eszmefuttatást. DE! Nagy csalódásunkra a wikipédia azt mondta hogy kebap = kebab ( ezen nincs nagyon mit magyarázni) és a mai gyors éttermekben kapható, pitába töltött döner kebabot egy nyugat-berlini török bevándorlótól, Kadir Nurmantól találta ki, aki 1972-ben jött rá, hogy ebben a formában jobban eladható. Úgyhogy köszi Kadir a kebabot! :)

Eléggé nehéz megmondani, hogy ki-merre-mit is talált ki ezzel kapcsolatban, de a wikipédiának higgyük el, hogy Kadir bácsi a nagy király! :) Azért t
aláltunk pár érdekességet is, miután kicsit utána olvastunk. A lényeg, hogy egy török eredetű ételről van szó.  A döner forgót jelent törökül, a görög giro szó pedig ennek a tükörfordítása. Az országokon belüli elnevezések is változóak, teljes a kavarodás, így nem csoda, hogy nálunk is mindenféle elnevezés fellelhető. Görögországban a gyros és a döner kifejezéseket használják, míg Törökországban a kebab és a döner különböző fajtáit. 


Térjünk vissza a B!K-hez. 2 szintes hely, mely kísértetiesen hasonlít a belvárosi kajáldákhoz. 
Az alsó szinten bal oldalon helyezkedik el a salátás pult és a husipörgentyű, jobb oldalon egy fal körüli falatozó pult van, beljebb pedig a lépcső. A lenti elrendezés eléggé meglepő, ez valószínűleg a látványkonyha miatt van, azonban fizetéskor eléggé szerencsétlen. Szóval beléptünk, utunk az emeletre vezetett, ami nem a legfényesebben nézett ki. Leginkább egy óvoda menzájára emlékeztetett, vagy egy nagy fürdőszobára, amit kibeleztek. Csempézett falak, egérkés matricák, kockás terítő. Nagyban tanakodtunk azon, hogy ki mit egyen, amikor meglepetésünkre a kiszolgáló fiúk egyike (ketten voltak) feljött a rendelést felvenni. Ez nem mindenhol fordul elő, eléggé kellemes csalódás volt. Tüzetesen átnéztük a szórólapszerű étlapot, melyből kiderült számunkra, hogy amíg a döner grillezett ropogós kenyértésztával, addig a dürüm feltekercselt tortilla tésztalappal készül. További tudnivaló, hogy B!K-éknél 3 féle háziszósz közül lehet választani: natúr, fokhagymás, és csípős.


Majd leadtuk a rendelést. Egy bacon-ös 3 féle szósszal, egy tükörtojásos csípőssel, 2 sajtos-tejfölös döner, és egy döner tál + 3 hosszú kávé. Az étlapon még szerepel vega kebab, hamburgerek, extra feltétek (+150Ft), saláták és többféle kávé papírpohárban (erre már az étlapon felhívják a figyelmünket). Jó tudni, hogy itt csak szárnyashúsból készült kebabbal találkozhatunk. A rendelés felvétele után lassan megkezdődött a husi sütése, amit abból is tudhattunk, hogy töménytelen mennyiségű füst áramlott mindenhonnan a fenti részre. 
Az asztalunk melletti ablakhoz csatlakoztatott szagelszívónak nem sok létjogosultsága volt, így kinyitottuk a kisebb méretű ablakokat, amik szintén nem sokat segítettek rajtunk. Kénytelenek voltunk a szemünket csípő füstben ülni és várni a kebabunkat. A lentről felhozott szórólapok és a szalvéták sokat segítettek. Mire megkaptuk az első dönert a füst nagyjából el is illant, a szag azonban beleivódott mindenünkbe.
Elsőként a sima dönerek érkeztek - amik nem tűntek túl nagynak-, majd utoljára a tál. A sajtos-tejfölösöket fokhagymás szósszal kaptuk. A szendvicsek nem voltak olyan fokhagymásak, mint amennyire vártuk, de isteni finomak voltak. Friss saláta, paradicsom, lila hagyma, vörös káposzta és a tipikus, néhol ropogós de közben omlós, kellemesen fűszerezett szárnyashús jól kiegészítette egymást.

A bacon-ös kebab kicsit meglepett bennünket, ugyanis kockára vágott és megsütött szalonna darabok voltak benne. Alapvetően nem erre számítottunk, hanem ropogós bacon szeletekre. Így sokkal laktatóbb volt, mint egy sima döner.
A tükörtojásosnál a lágy sárgájú tojás szétfolyt az első harapás után az egész szendvics belsejében, és még azon kívülre is került belőle. :) A csípős szósz, a tojás, és az alap döner elég jó párosításnak bizonyult.

A döner tálon felszolgált plusz sültkrumpli eléggé étvágygerjesztően nézett ki, az íze sem okozott csalódást. 
Kissé ambivalens érzéseket ébresztett bennünk, hogy a hely neve Best Kebap, míg a tasakon, amibe a dönert rakják, kebab olvasható.

Ezt leszámítva, illetve a füstöt és az óvoda hangulatot, a kaja baromi jó. 800-1000 Ft-ért olyan finom kebapot ehetünk, amelyet a körúton lévő gyros-osoknál nem nagyon kapunk. Az adag mérete, és első benyomása ellenére elegendő, és laktatóbb, mint a pitában 500 Ft-ért vásárolt rút testvére. Mindenkinek ajánljuk, aki szereti a kebab-félék családjába sorolt ételeket, de semmilyen körülmények között ne menjetek a felső szintre elfogyasztani, ahol egyébként a mosdó is található. :) Plusz jóság, hogy a vegákra is gondoltak a srácok és vega burger/döner/dürüm is kapható.


Üdv és viszlát:

Tutyi és Mutyi



ui.: Hazafelé a villamoson eléggé furcsán néztek ránk a mellettünk ülő, álló utasok, ugyanis még mindig ontottuk magunkból a disznóvágás szagot. :D

2 megjegyzés: