2014. november 6., csütörtök

34. kaland - Budapest BägelA pastrami után ismét egy olyan ételt, pékárut próbáltunk ki, ami ugyan európai eredetű, de az Amerikába bevándorló zsidó közösségek tették felejthetetlenné és világhírűvé. A bagel egy olyan tésztaféle, amit először főznek, majd sütnek és egy lyuk van a közepén. Kezdetben töltelék nélkül botokra fűzve árulták, majd a 60-as évektől kezdték el tömegesen előállítani.

Szerencsére még a hideg és a locspocs előtt jártunk a Budapest Bägel rezidenciáján - a Kálvin tértől egy köpésre -, így a jó időnek köszönhetően és kis várakozás után le tudtunk ülni az üzlet előtt lévő bejárati ajtóból kialakított asztalnál.
Maga a helység, ahonnan meg lehet szerezni a bageleket eléggé kicsi, inkább az elvitelre specializálódtak.  A berendezés eléggé minimális és inkább funkcionális.
Több féle bagel közül lehet választani, vannak húsosak, vegák, és édesek. Az étlapot ahogy belépünk a szemközti falon láthatjuk. Üdítőként kézműves sörök, gyümölcsfröccsök és levek kaphatóak és persze az elmaradhatatlan kávéfélék, hiszen alapvetően ez egy reggelizős, ebédlős étterem.

Mutyi, amint meglátta, hogy van pármai sonkás már kért is kettőt. :D Tutykó, mint a csapat legédesszájúbb tagja az étlapon szereplő két édes bagelre csapott le - áfonyás sajtkémes és mogyoróvajas-banános. Míg Jániszán füstölt lazacosat kért bébispenót nélkül, addig Bolyhoskánk a kacsamellesre é s egy pármaira szavazott,. Még mielőtt azt hinnétek, hogy bélpoklosak vagyunk, a 2. bageleket az otthon tartózkodó férfiaknak vittük, mert feleség típusok vagyunk. :D 
Kisebb torlódás, elfelejtődés és zűrzavar után megkaptuk a szendvicseket. Aztán sikerült elfoglalnunk a már említett bejárati ajtó asztalt.


A pármai sonkásban mint ahogy a képen is látszik rengeteg sajtkrém (de ez mindegyik szenyánál így volt), kevert saláta, egy szelet paradicsom, csipetnyi parmezán és balzsamecet esszencia keveredett. A sonka iszonyat finom volt, Mutyi hónapokig képes lenne csak pármai sonkán élni. A bagelek tésztája édesebb, mint amire először gondoltunk, de ez mit sem számított, faltuk ezerrel. 


pármai sonkás
A füstölt lazacosban tormakrém, bébispenót (Jánisz kérésével ellentétben mégiscsak tartalmazott parajt, de szerencsére hamar túl lépett rajta), kapribogyó, lilahagyma és füstölt lazac volt még. A torma egy idő után eléggé csípett, de a lazac-kapribogyó-lilahagyma szenthármasa elfeledtette azt és kellemes ízharmónia követte az erősséget.
kacsamelles

Az édesnek titulált áfonyás biztosan édesebb lett volna, hogyha délutánra nem fogyott volna el az édes tésztájú bagel. Az áfonya fanyar íze mellett abban bíztunk, hogy a sajtkrém édeskés lesz, furcsa módon nem így történt. Ellenben így sem volt rossz, de édes sem. :)

A kacsamelles bagelben lilahagymalekvár, füstölt kacsamell, rozmaring és balzsamecet esszencia lett összezsúfolva egymás mellett. Elsőre édeskés volt az egész, majd összeállt egy tökéletes húsos szendviccsé, ami pillanatok alatt el is tűnt. 

kacsamelles, lazacos, pármai sonkás
Összességében mi nagyon csíptük a helyet, bár a kiszolgálás nem volt túl gördülékeny. Sima, töltetlen bagelt különböző tésztából, vagy magvakkal a tetején 250 Ft-ért lehet vásárolni, a töltött bageleket pedig 800 - 900 Ft között kaparinthatjuk meg. Inkább elvitelre kérjétek kis zsömléiteket, mert nem valószínű, hogy találtok üres helyet. A pármai sonkás bagelben nem csalódhattok, próbáljátok ki mindenképpen! Ideális hely egy gyors, könnyed reggelihez; . délután kicsit rizikós a dolog, ha elfogynak a bucik bezár a bazárÜdv és viszlát:

Tutyi és Mutyi


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése